• Αρχική
  • Η Κοινότητά μας
  • Φυσικό Περιβάλλον

Φυσικό Περιβάλλον

Στον Αρακαπά υπάρχουν πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνουν περίπου 75% της έκτασής της.  Στην κοινότητα, ευδοκιμούν κυρίως εσπεριδοειδή, με κύριο δέντρο την μανταρινιά του Αρακαπά, ελιές, χαρουπιές, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα , ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε η καλλιέργεια λαχανικών.

Καλλιέργειες

Η καλλιέργεια γης αποτελούσε τη βασική ενασχόληση των κατοίκων. Σήμερα, ελάχιστα άτομα έχουν ως  βασική ενασχόληση την καλλιέργεια της γης. Αρκετοί, παράλληλα με το επάγγελμά τους, ασχολούνται μερικώς και με τη γεωργία. Συγκεκριμένα, καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα και τα τελευταία χρόνια, όπως προαναφέρθηκε,  άρχισε  και η καλλιέργεια κηπευτικών.

Η ελαιοκαλλιέργεια, λόγω των χαμηλών απαιτήσεων της ελιάς σε νερό και καταπολέμησης ασθενειών, καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό. Η αμπελοκαλλιέργεια, όμως, ενώ παλαιότερα ήταν μια από τις βασικές καλλιέργειες της κοινότητας, σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει. Η αμπελοκαλλιέργεια σταμάτησε με την εφαρμογή του Ενιαίου Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης Πιτσιλιάς. Εκριζώθηκαν αμπελώνες και φυτεύτηκαν εσπεριδοειδή.

Χώροι πρασίνου

 Η κοινότητα γειτνιάζει με το δάσος Κακομάλλη και περιβάλλεται από δασώδεις εκτάσεις καλυμμένες κυρίως με πεύκα, τρεμιθιές, ξισταρκές, ρασιά, και λίγες λατζιές. Εντός της κοινότητας, υπάρχει μικρό πάρκο καλυμμένο με γρασίδι και μεγάλα δέντρα. Εκεί μπορεί όποιος θέλει να περάσει την ώρα του απολαμβάνοντας τον καφέ του από το περίπτερο που διαθέτει. 

Ένας άλλος χώρος πρασίνου βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της κοινότητας, ο οποίος δεντροφυτεύτηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ομίλου «Ιαματική» και τη συνεργασία όλων των οργανωμένων συνόλων  της Κοινότητας. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι αφιερωμένος στον Κώστα Αδάμου, ένα πολύ δραστήριο μέλος της κοινότητας που χάσαμε πολύ πρόωρα.

Πανίδα

 Η περιοχή μας διαθέτει μια μεγάλη πλούσια ποικιλία πανίδας. Αποτελείται από πολλά είδη μεταναστευτικών και ενδημικών ζώων, όπως λαγούς, περδίκια, ερπετά, αλεπούδες , τσίκλες, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, αρπακτικά και αηδόνια στην κοιλάδα των ποταμών που «δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς στον Αρακαπά».

Πηγή:

Προκόπης Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου 

Φωτογραφίες

Powered by Technomart