Τουριστικός Οδηγός

Μνημείο Ηρώων

πίσω στην κατηγορία

Χριστάκης Ζένιος

Μνημείο Ηρώων

Στο κέντρο του χωριού, απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Ιαματικής, αναγέρθηκε μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα Χριστάκη Ζένιου. Το Μνημείο περιλαμβάνει προτομή του ήρωα και μαρμάρινο τάφο, όπου έγινε η ταφή των λειψάνων του μετά από ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA.  To Μνημείο ανεγέρθηκε από τους οικείους του και την Κοινότητα.

Χριστάκης Ζένιος*

Γεννήθηκε στον Αρακαπά τον Μάιο του 1955. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του κ. Σωτήρη και της κ. Αλεξάνδρας. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αρακαπά και μετά στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Το 1973 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά. Τον Ιούλη του 1974 υπηρετούσε στο Πυροβολικό στην Αθαλάσσα και έφερε το βαθμό του λοχία.

Όταν άρχισε η Τουρκική Εισβολή, το τάγμα που υπηρετούσε μετεκινήθη στην περιοχή Γερόλακκου για ενίσχυση των εκεί δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Μετά την κατάπαυση του πυρός στις 23/07/1974 σε κάποια αποστολή που ανέλαβε μαζί με άλλους τρεις στρατιώτες σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο μοναδικός από τους συντρόφους που επέζησε, το στρατιωτικό αυτοκίνητο που επέβαιναν κτυπήθηκε από ενέδρα Τούρκων στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη με βλήμα όλμου. Αποτέλεσμα ήταν να κτυπηθούν θανάσιμα, οι δυο σύντροφοι του. Ο Χριστάκης σοβαρά τραυματισμένος μετεφέρθη με αρκετή καθυστέρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από άντρες του Ο.Η.Ε όπου ξέφυγε λίγες μέρες αργότερα. Μέσα στη σύγχυση των ημερών εκείνων, η ταφή του έγινε πρόχειρα στο κοιμητήριο Λακαταμιάς χωρίς να ειδοποιηθεί η οικογένεια του. Αφού περνούσαν οι μέρες και οι γονείς του δεν είχαν νέα του, άρχισαν να τον αναζητούν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο και αργότερα από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο. Κανένας δεν ήξερε και δεν τους έλεγε τίποτε. Όταν ο πατέρας του μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Διοικητή του, αυτός του είπε ότι τον έστειλε σε κάποια αποστολή και τον περιμένει να γυρίσει.

Αφού οι μέρες περνούσαν και ο Χριστάκης δεν γύριζε, ο Διοικητής του, ειδοποίησε τους γονείς του να πάνε προσωπικά στο στρατόπεδο να τους ενημερώσει που βρίσκεται ο γιός τους. Εκεί τους παρέδωσε τα προσωπικά του αντικείμενα και τους ανακοίνωσε ότι ο γιός τους σκοτώθηκε στο καθήκον  για την Πατρίδα πριν από πολλές μέρες, αλλά ούτε στον ίδιο ήταν εύκολο να τους το πει γιατί ήταν από τους πιο αγαπημένους του στρατιώτες, γιατί τον διέκρινε πάντα μεγάλη τόλμη και γενναιότητα. Τους συνόδευσε στο κοιμητήριο Λακατάμιας και τους υπέδειξε περίπου τον τόπο που ήταν θαμμένος.

Στη γενέτειρα του, στον Αρακαπά, όπως προαναφέρθηκε, ανεγέρθη μνημείο με προτομή προς τιμή του. Τα δυο του αδέλφια, Παναγιώτης και Νίκη, έδωσαν το όνομα του  σε ένα από τα παιδιά τους, την Χριστιάνα και τον Χριστάκη. Τον Ιούλιο του 2001 μετά την εκταφή όλων των οστών από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του με τη μέθοδο του D.N.A., παραδόθηκαν στην οικογένεια του και ενταφιάστηκαν στο χώρο του μνημείου στη γενέτειρα του, τον Αρακαπά.

Πηγές:

Κοινοτικό Συμβούλιο Αρακαπά

*Οι πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου είναι παρμένες από το αρχείο της Εθνικής Φρουράς

Φωτογραφίες

Χάρτης

Powered by Technomart